Artikel van kunsthistorica Margriet van Seumeren

<< Over Humphrey

De levendige lijnen van Humphrey Bennett

Wie de tekeningen van de van oorsprong Engelse kunstenaar Humphrey Bennett voor het eerst ziet is onder de indruk van zijn fijngevoelige tekenhand. Ieder blaadje van een boom wordt gezien en vastgelegd. Naast de grote lijnen heeft hij oog voor detail. Zijn nauwkeurige observaties doen denken aan die van de zeventiende eeuwse meesters.

Humphrey Bennett (Londen 1948) woont al lange tijd in Nederland en werkt vanuit zijn atelier in Baarn. Hij studeerde aan de North-East London School of Arts en de St. John Cass School of Art.

De laatste jaren is hij gefascineerd door het ballet. Iedere week gaat hij naar de repetities van het Scapino Ballet of Het Nationaal Ballet om bewegingen van de dansers vast te leggen. Zijn dansers zijn snel op het papier gezet; snel omdat de bewegingen maar doorgaan en niet bevroren kunnen worden. Ze hebben passie, zijn temperamentvol en bewegen in vloeiende lijnen over het papier.

Humphrey Bennet vindt in zijn onderwerpen steeds dezelfde lijn terug en heeft een fabelachtig gevoel voor kleur. Met de fauvistische kleuren onderstreept hij de temperamentvolle dansen van het ballet. De ingetogen dansen zijn gevoelig weergegeven in verschillende tekentechnieken. De ene keer zijn de contourlijnen dun aangezet, de andere keer worden er stevige contourlijnen gebruikt. De vormen worden opgevuld in verschillende felle kleuren. “Ik vind het belangrijk om dingen weg te laten. Het ballet en de natuur zijn twee verschillende werelden. Met ballet heb je heel veel verschillende indrukken tegelijkertijd, terwijl als je buiten in de natuur werkt je één beeld ziet dat stil staat en waar je rustig aan kunt werken. Met de dans is dat heel anders” zegt Humphrey.

Hij ziet het bevriezen van ingewikkelde dansbewegingen op het papier als een grote uitdaging. Een uitdaging die hij met gemakt aankan, een bijzondere prestatie.

Margriet van Seumeren
kunsthistorica